Miód jest złotym lekiem na wiele dolegliwości znanym i docenianym już od wieków. Miód stosowany jest jako środek przyspieszający gojenie się ran, działa przeciwbiegunkowo, hamuje procesy miażdżycowe, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych, koi nerwy, działa nasennie, jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem, pobudza do pracy mózg, obniża ciśnienie tętnicze krwi, neutralizuje skutki picia alkoholu, posiada właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę. Można w nieskończoność wymieniać dobroczynne właściwości miodu.
W Polsce najczęściej zbieranymi miodami są miody: rzepakowy, gryczany, wrzosowy, lipowy i akacjowy. To tylko niektóre z rodzajów miodu. Tak naprawdę jest ich bardzo dużo. W zależności od tego z czego powstaje miód może mieć różną konsystencję, od gęstego płynu po stałą, oraz przeróżne kolory, od białej barwy, po wiele odcieni żółtego, aż po brunatny kolor.

Wśród miodów kwiatowych i wielokwiatowych szczególnie wyróżnia się jeden – faceliowy. Jego nazwa pochodzi od kwiatów facelii, z których pyłku powstaje ta odmiana miodu. Facelia to roślina o kwiatach fioletowych lub niebieskich, pochodzi z rodziny ogórecznikowatych. Dzięki charakterystycznym kwiatom z których pszczoły zbierają nektar również miód nabiera specyficznego odcieniu. Jest to miód bardzo jasny, o żółtawym, a niekiedy zielonkawym kolorze. Kiedy miód ulega krystalizacji staje się jeszcze jaśniejszy i może osiągnąć nawet barwę zbliżoną do bieli. Jest to miód o tradycyjnym smaku z wyczuwalnym kwiatowym aromatem. Miód z facelii przypomina smakiem miód akacjowy, ale jest od niego bardziej aromatyczny. Trudno uzyskać miód faceliowy w czystej postaci, dlatego jest produktem bardzo cenionym i poszukiwanym.
Stosowanie miodu faceliowego jest w szczególności polecane osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, dwunastnicy, trzustki i przy wrzodach żołądka. Miód ten wyróżnia się również wysokimi właściwościami detoksykującymi. Z dobrodziejstw tego miodu powinny skorzystać osoby często sięgające po papierosy, alkohol, kawę czy herbatę. Dzięki zawartości jonów magnezu, żelaza i kobaltu miód faceliowy chroni nasze serce i wpiera leczenie chorób układu krążenia.

Warto wprowadzić miód do swojej codziennej diety. Dzięki regularnemu stosowaniu zniweluje oznaki zmęczenia. Spożywanie miodu jest szczególnie polecane po wzmożonym wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Wspomaganie organizmu w regeneracji poprawia samopoczucie i koncentrację. Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę.
Złote lekarstwo prosto od naszych przyjaciółek pszczół jest niezastąpione na wiele dolegliwości oraz jako sposób na szybką regenerację zmęczonego organizmu. Jeśli szukasz prawdziwszy, naturalnych i pysznych miodów zapraszamy do ajeden.pl, gdzie naprawdę można poznać smaki i zapachy prawdziwej natury.
