Na co dzień staramy się karmić nasze dzieci zdrową żywnością, jednak czasami zdarzają nam się wyjątki od tej reguły. Jest to ogromna radość dla dzieciaków, bo uwielbiają niezdrowe jedzenie z fast foodów. Staram się pogodzić jedno z drugim i dawać dzieciom zdrowe produkty pod niezdrową postacią. Często przygotowujemy w domu odpowiedniki fast foodowych hitów. Tym razem naszego malca naszła ochota na pizzę, więc postanowiliśmy przygotować pizzerinki, które maluch może wziąć w rączkę i zjeść szybko i wygodnie bez problemu ze spadającymi na dywan dodatkami.
Dodatki można komponować wedle własnego gustu i za każdym razem raczyć rodzinkę nowymi wydaniami pizzerinek. Smakują wyśmienicie na ciepło i zimno. Super alternatywa drugiego śniadania w szkole lub pracy, ale co najważniejsze są łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki na ciasto:
– około 10 g świeżych drożdży
– 2 łyżki cukru
– 5 szklanek mąki
– 1 jajko
– 3/4 szklanki mleka
– 1 łyżka soli
– przyprawy typu oregano, bazylia
Dodatki do pizzerinek:
– pomidor
– cebula
– kukurydza
– ser żółty
– pieczarki
– sól i pieprz
– ketchup
– koncentrat pomidorowy
– łyżka oleju rzepakowego
Nasze drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Drożdże odstawiamy na około 30 minut. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy łyżkę cukru i soli, wbijamy jajko oraz przyprawy. Całość zalewamy naszymi wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulkę. I tak uformowaną kulkę zostawiamy pod przykryciem około 1 godzinę.
W tym czasie możemy podsmażyć na oleju nasze pieczarki. Szykujemy również inne składniki – ścieramy na drobno ser oraz kroimy pomidora. Przygotowujemy nasz sos pomidorowy, mieszając koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawami, dodajemy także odrobinę soli i pieprzu. Gdy ciasto już wyrośnie, wałkujemy je i formujemy okręgi średnicy około 10cm
Smarujemy naszym sosem pomidorowym i układamy dodatki czyli kukurydzę, pomidora i cebulę. Na całość układamy starty ser. Pizzerinki układamy na dużej blaszce, którą smarujemy odrobiną oleju. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Mini pizze można komponować z dowolnymi składnikami, według pomysłu lub upodobań. Polecam również wersję z kurczakiem i ananasem.