Sztuka parzenia kawy w kawiarce

Sztuka parzenia kawy w kawiarce

Dla wielu amatorów pysznej kawy wizja posiadania kawiarki równa się piciu codziennie pysznego, esencjonalnego naparu. Wbrew pozorom parzenie kawy w kawiarce nie jest tak banalnie proste jak gotowanie wody na herbatę. Trzeba znać kilka podstawowych zasad, dzięki którym napar uzyskiwany z kawiarki będzie aromatyczny i przepyszny.

Kiedy już posiadamy wymarzoną kawiarkę możemy brać się do dzieła. Urządzenie jest proste w swojej konstrukcji, wykonane z aluminium bądź stali nierdzewnej. Wystarczy rozkręcić urządzenie i wypełnić jego dolną część wodą. Bardzo istotne jest, aby wlać tyle, wody aby nie zakryć zaworka bezpieczeństwa. Zaworek służy jako ujście dla rosnącego ciśnienia w sytuacji, gdy coś pójdzie nie tak. Dzięki temu mamy pewność, że nie zaskoczy nas zniszczenie kawiarki i wielki bałagan w kuchni.

Ważne, aby nalać wody dokładnie tyle, na ile jest przewidziane urządzenie. Zbyt mała ilość wody spowoduje, że nie wytworzy się odpowiednio wysokie ciśnienie i zaparzana kawa nie uzyska odpowiedniej głębi aromatu.

Napełnianie wodą kawiarki
Napełnianie wodą kawiarki

Nie mniej istotne w procesie parzenia są ziarna, bądź mielona kawa, której użyjemy do parzenia. Jeśli wybierzemy nieodpowiednią kawę, której smak nie przypadnie nam do gustu, efekt końcowy nie zachwyci nas, nawet jeśli cały proces wykonamy z największą starannością. Kiedy mamy już kawę wypełniamy nią sitko. Nie należ ubijać kawy, a jedynie wyrównać jej powierzchnię. Następnie umieszczamy sitko w dolnej części wypełnionej już wcześniej wodą.

Napełnianie sitka kawiarki kawą
Napełnianie sitka kawiarki kawą

Po skręceniu wszystkich elementów możemy umieścić kawiarkę na źródle ciepła. Teraz wystarczy poczekać kilka minut Wrząca woda wytworzy ciśnienie, które wypchnie ją poprzez sitko do górnego zbiorniczka. Przy okazji przejścia przez sitko woda odbiera od kawy tam zawartej wszystkie najlepsze aromaty. Kiedy bulgotanie ustanie trzeba zestawić kawiarkę z ognia, aby nie dopuścić do przypalenia kawy.

Parzenie kawy na palniku
Parzenie kawy na palniku
Kawa zaczyna przelewać się do dzbanka
Kawa zaczyna przelewać się do dzbanka

Gotowy napar przelewamy do kubka lub filiżanek. Wedle upodobań możemy nieco rozcieńczyć uzyskaną esencję, dodać cukru lub mleka i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Bardzo ważne, aby od razu nie brać się za rozkręcanie i mycie urządzenia. Wysokie ciśnienie nadal może utrzymywać się w dolnym zbiorniczku, więc trzeba poczekać do wystygnięcia i dopiero wtedy możemy wszystko rozkręcić i umyć pod bieżącą wodą. Stosowanie detergentów lub szorstkich myjek jest niepotrzebne i może tylko uszkodzić nasze urządzenie.

Pozostaje mi życzyć powodzenia i dużo radości z picia pysznej kawy.

Radość z picia pysznej kawy
Radość z picia pysznej kawy

Naszą kawiarkę Bialetti Venus możecie kupić —> TUTAJ

You may also like

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *