Coś pysznego na zimne wieczory – jabłko pieczone

Jabłka Pieczone

Przepis idealny na zimne wieczory. Rozgrzewająca, sycąca, ale przede wszystkim zdrowa alternatywa dla miłośników czegoś słodkiego. Dzisiaj proponuję pieczone jabłka faszerowane płatkami owsianymi, rodzynkami i słonecznikiem z dodatkiem cynamonu. Najlepiej smakują na ciepło, jednak wersja na zimno również jest pyszna.

Składniki na 4 porcje:
4 jabłka
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka rodzynek
1 łyżka cynamonu
3 łyżki łuskanego słonecznika
sok z połówki cytryny

Wycinamy i wydrążamy środek jabłka
Wycinamy i wydrążamy środek jabłka

Ścinamy wierzch jabłek. Wycinamy i wydrążamy środek jabłka uważając przy tym, aby nie przeciąć brzegów jabłka. Mieszamy razem płatki owsiane, rodzynki, słonecznik, cynamon. Powstałym farszem wypełniamy wydrążone wcześniej jabłka. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy odciętą na początku pokrywką z jabłka. Nasze Jabłuszka wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Czas pieczenia należy dobrać do gatunku i wielkości jabłek. Duże, twarde jabłka potrzebują około 10 minut więcej w piekarniku. Farsz można urozmaicić suszoną żurawiną, daktylami, wiórkami kokosowymi.

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi
Pieczone jabłka z płatkami owsianymi

Smacznego!!!

A Wy jakie macie pomysły na pieczone jabłka ?

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *