Pomysł na zdrowe niezdrowe jedzenie

Pizzerinki Przepis

Na co dzień staramy się karmić nasze dzieci zdrową żywnością, jednak czasami zdarzają nam się wyjątki od tej reguły. Jest to ogromna radość dla dzieciaków, bo uwielbiają niezdrowe jedzenie z fast foodów. Staram się pogodzić jedno z drugim i dawać dzieciom zdrowe produkty pod niezdrową postacią. Często przygotowujemy w domu odpowiedniki fast foodowych hitów. Tym razem naszego malca naszła ochota na pizzę, więc postanowiliśmy przygotować pizzerinki, które maluch może wziąć w rączkę i zjeść szybko i wygodnie bez problemu ze spadającymi na dywan dodatkami.

Dodatki można komponować wedle własnego gustu i za każdym razem raczyć rodzinkę nowymi wydaniami pizzerinek. Smakują wyśmienicie na ciepło i zimno. Super alternatywa drugiego śniadania w szkole lub pracy, ale co najważniejsze są łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ciasto:
– około 10 g świeżych drożdży
– 2 łyżki cukru
– 5 szklanek mąki
– 1 jajko
– 3/4 szklanki mleka
– 1 łyżka soli
– przyprawy typu oregano, bazylia

Ciasto Pizzerinki
Ciasto Pizzerinki

Dodatki do  pizzerinek:

– pomidor
– cebula
– kukurydza
– ser żółty
– pieczarki
– sól i pieprz
– ketchup
– koncentrat pomidorowy
– łyżka oleju rzepakowego

Pizzerinki z Dodatkami
Pizzerinki z Dodatkami

Nasze drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Drożdże odstawiamy na około 30 minut. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy łyżkę cukru i soli, wbijamy jajko oraz przyprawy. Całość zalewamy naszymi wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulkę. I tak uformowaną kulkę zostawiamy pod przykryciem około 1 godzinę.

W tym czasie możemy podsmażyć na oleju nasze pieczarki. Szykujemy również inne składniki – ścieramy na drobno ser oraz kroimy pomidora. Przygotowujemy nasz sos pomidorowy, mieszając koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawami, dodajemy także odrobinę soli i pieprzu. Gdy ciasto już wyrośnie, wałkujemy je i formujemy okręgi średnicy około 10cm

Ser Pizzerinki
Ser Pizzerinki

Smarujemy naszym sosem pomidorowym i układamy dodatki czyli kukurydzę, pomidora i cebulę. Na całość układamy starty ser. Pizzerinki układamy na dużej blaszce, którą smarujemy odrobiną oleju. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika  i pieczemy przez około 20 minut. Mini pizze można komponować z dowolnymi składnikami, według pomysłu lub upodobań. Polecam również wersję z kurczakiem i ananasem.

Pizzerinki w piekarniku
Pizzerinki w piekarniku

Zapisz

Zapisz

You may also like

2 komentarze

  1. Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak chcecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w goglu: odchudzanie przed i po by sasetka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *