Każdego roku, gdy sezon paprykowy w pełni na wielu stołach pojawiają się dania z papryką faszerowaną w roli głównej. Bardzo lubię faszerowaną paprykę, dlatego postanowiłam również teraz przygotować te pyszności.
Składniki na farsz do 4 średniej wielkości papryk:
– 1 woreczek ryżu ugotowanego na sypko ryżu
– 250g mięsa mielonego
– duża cebula
– pieprz, sól
– duża ilość świeżej natki pietruszki
Należy podsmażyć posiekaną drobno cebulkę, dodać mięso i przesmażyć. Do mięsa dodajemy ryż i pokrojoną natkę pietruszki, a na koniec doprawić do smaku. Tak oto farsz gotowy. Papryki należy umyć, odciąć górną część i oczyścić z nasion. Papryki należy napełnić farszem, można posypać serem żółtym. Zawsze mam w zanadrzu cukinie na wypadek, gdy zostanie trochę farszu. Cukinia zapieczona z farszem smakuje wyśmienicie.
Nasze warzywa zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W zależności od tego jaką miękkość warzyw chcemy uzyskać czas pieczenia należy odpowiednio skrócić lub wydłużyć. Ja lubię dość miękkie papryki, jednak to kwestia gustu. Co prawda mój farsz nie jest niczym wymyślnym. To najprostszy z najprostszych przepisów, jednak klasyka też potrafi dobrze smakować i jeszcze nikt nie narzekał na to danie. Myślę, że warto spróbować.