Paprykowy zawrót głowy

Papryka Faszerowana

Każdego roku, gdy sezon paprykowy w pełni na wielu stołach pojawiają się dania z papryką faszerowaną w roli głównej. Bardzo lubię faszerowaną paprykę, dlatego postanowiłam również teraz przygotować te pyszności.

Składniki na farsz do 4 średniej wielkości papryk:

– 1 woreczek ryżu ugotowanego na sypko ryżu

– 250g mięsa mielonego

– duża cebula

– pieprz, sól

– duża ilość świeżej natki pietruszki

Przygotowanie papryki
Przygotowanie papryki

Należy podsmażyć posiekaną drobno cebulkę, dodać mięso i przesmażyć. Do mięsa dodajemy ryż i pokrojoną natkę pietruszki, a na koniec doprawić do smaku. Tak oto farsz gotowy. Papryki należy umyć, odciąć górną część i oczyścić z nasion. Papryki należy napełnić farszem, można posypać serem żółtym. Zawsze mam w zanadrzu cukinie na wypadek, gdy zostanie trochę farszu. Cukinia zapieczona z farszem smakuje wyśmienicie.

Farsz do papryki i cukini
Farsz do papryki i cukinii
Faszerowana Cukinia
Faszerowana Cukinia

Nasze warzywa zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W zależności od tego jaką miękkość warzyw chcemy uzyskać czas pieczenia należy odpowiednio skrócić lub wydłużyć. Ja lubię dość miękkie papryki, jednak to kwestia gustu. Co prawda mój farsz nie jest niczym wymyślnym. To najprostszy z najprostszych przepisów, jednak klasyka też potrafi dobrze smakować i jeszcze nikt nie narzekał na to danie. Myślę, że warto spróbować.

Faszerowana Papryka
Faszerowana Papryka
Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana

Zapisz

Zapisz

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *