Kasza jaglana z warzywami na śniadanie

kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, mimo to wiele osób jej nie docenia. Świetnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu ze względu na jej wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Kasza jaglana zawiera mało skrobi, jest za to bogata w łatwo przyswajalne białka, witaminy z grupy B oraz żelazo i miedź. Kasza ta nie zawiera glutenu, nie uczula. To świetne domowe lekarstwo na kaszel i katar, gdyż ma właściwości wysuszające nadmiar śluzu. Ma działanie zasadotwórcze, a więc pozytywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jagły dostarczają organizmowi dużo lecytyny i witaminy E, co wpływa na pamięć oraz regulację poziomu cholesterolu. Kasza ta ma dość wysoki indeks glikemiczny, a więc nie jest polecana dla cukrzyków i osób odchudzających się , jednak nawet one nie powinny całkowicie z niej rezygnować.

Kasza jaglana z warzywami.

Postanowiliśmy zrobić to jednogarnkowe danie na śniadanie, ale także można przygotować je jako dodatek do mięsa.
Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:

  • kasza jaglana 100g
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • curry

Myjemy, obieramy marchewkę i kroimy w plasterki. Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucamy paprykę i marchewkę. Kiedy nasze warzywa zaczynają już się rumienić dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Kasze jaglaną przepłukujemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem, najlepiej na drobnym sitku. Dzięki płukaniu kasza straci gorzki posmak.
Przepłukaną kaszę wrzucamy na patelnię z warzywami. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą curry, pieprzem i solą. Zalewamy szklanką gorącej wody. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Jeśli kasza wchłonęła całą wodę i nie jest jeszcze wystarczająco miękka dolewamy gorącą wodę. Na koniec całość posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki.

 

Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

You may also like

1 komentarz

  1. Musze się wam pochwalic w koncu schudlam – 8 kilo.
    Przewaliłam chyba cały polski internet żeby znaleźć coś na odchudzanie i znalazlam.
    Wpiszcie sobie w google: xxally radzi jak szybko schudnąć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *